10 meeste gestelde vragen over glasvezel in de kernen van de gemeente Roosendaal
1 • Wie gaat de glasvezel aanleggen?
Heijnen Glasvezel uit Heerle is de initiatiefnemer voor glasvezel in het buitengebied, en heeft besloten om samen te werken met Glasvezel Buitenaf. ES-Fiber is het bedrijf dat ook het graafwerk verricht.
Glasvezel Buitenaf is degene die het glasvezelnetwerk ook aan wil gaan leggen in de kernen, en als er meer dan 35% meedoet gaat dat door. Heijnen Glasvezel te Heerle is informatie- en verkooppunt voor de abonnementen. Eigenlijk de aangewezen lokale verkoper.
2 • Wie is Heijnen Glasvezel?
“Heijnen uit Heerle” is een begrip op het gebied van digitale technieken. Reeds in 1984 startten zij met schotelantennes. Later gingen die in 1989 allemaal over op digitale signalen. Silvia en René Heijnen van Heijnen Digitaal Beter hebben een speciaal bedrijf opgericht met het doel geheel Roosendaal aan te gaan sluiten op de digitale snelweg. Met het buitengebied is dat al zeer succesvol verlopen. De aanleg in de kernen zelf gaat door indien 35% van de huishoudens meedoet.
3 • Waarom hebben we sneller breedbandinternet nodig?
Snel internet is van steeds groter belang. Het is de verwachting dat tussen nu en 2021 de hoeveelheid dataverkeer ongeveer verviervoudig. Waardoor dat komt? Nu nog vooral door de groei van mobiel internetverkeer, internet TV, werken ‘in de cloud’ en videodiensten zoals Skype en YouTu.be. In de komende jaren zullen er talloze nieuwe producten en diensten verder ontstaan op het gebied van communicatie, veiligheid en leefbaarheid, die nog intensiever gebruik gaan maken van internet. Met name de informatie “upload”. Deze ontwikkelingen eisen een veel grotere bandbreedte dan geregeld kan worden via bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Glasvezel is de meest toekomstvaste vorm van breedband. De informatiedrager van de toekomst! En u kunt daar eenvoudig en relatief goedkoop over beschikken door nú mee te doen! U betaalt bovendien géén aansluitkosten.
4 • Ook Ziggo biedt supersnel internet aan?
Klopt. Met allerlei acties proberen andere internetaanbieders , zoals Ziggo en KPN, uiteraard de wind uit onze zeilen te nemen; ze voelen de bui al hangen.. Zij bieden internetsnelheden aan tot 500 Mbit/s en volgens hen binnenkort tot wel 1 Gbit/s. Wat zij er wijselijk niet bij vermelden is dat dat alleen maar download snelheid is. Uploaden gaat vele malen trager. Daarnaast is de vraag hoe ze dat hier gaan doen in het verouderde coax-netwerk. U krijgt geen glasvezel binnen; vanaf de wijkkast naar uw woning blijft altijd coax. En de ketting is zo sterk als de zwakste schakel…
5 • Ik kan toch beter wachten op het 5G netwerk i.p.v. glasvezel?
In Roosendaal komt volgens ons voorlopig géén 5G netwerk. Dat komt in de Randstad, wellicht in Tilburg en Breda. Voor 5G zijn namelijk heel veel extra zenders nodig en dat vraagt om grote investeringen. Logisch is dat die investeringen eerst worden gedaan in dichtbevolkte steden. En helaas, of juist gelukkig, is dat niet in Brabant
Is 5G een volwaardig alternatief voor glasvezel? Nee, beslist niet. 4G/5G netwerken kunnen namelijk snel ‘vollopen’ bij grootschaliger gebruik en hebben daarmee nog grotere beperkingen dan de huidige coax-bekabeling. De snelheid gaat heel snel omlaag bij toenemend gebruik met al je buren omdat je gebruik maakt van dezelfde bundel. Bovendien betaalt u voor afgenomen data.
En ook niet onbelangrijk: Er zijn veel twijfels over de invloed van deze netwerken op de gezondheid van omwonenden. In België is 5G bijvoorbeeld voorlopig niet toegestaan , omdat blootstelling aan straling door 5G zou leiden tot schade die niet kan worden teruggedraaid.
6 • Is glasvezel duurzaam?
Glasvezelkabels zijn veel milieuvriendelijker dan koperverbindingen. Dat komt onder andere doordat de kabels minder warmte opwekken, er minder isolatiemateriaal benodigd is, het versturen van gegevens minder energie verbruikt, er geen giftige materialen in de grond komen en er bij het versturen van gegevens minder straling vrijkomt. Glasvezelkabels zijn bovendien duurzamer dan koperverbindingen en de kans op brand neemt af omdat er alleen lichtsignalen en geen elektriciteit door de kabels wordt gestuurd.
7 • Hoe werkt het met sponsoring?
Er zijn ongeveer 15 clubs in de Gemeente Roosendaal die gesponsord kunnen worden. Zij zullen posters ophangen . Als 35 % zich opgeeft maakt Heijnen Glasvezel € 10,= over ! En als 40% meedoet zelfs € 20,=. Kijk op Heijnen.nl welke verenigingen er mee doen. Maar let op : als u zich opgeeft bij de providers rechtstreeks , vervalt de sponsoring.
8 • Ik heb geen snel internet nodig?
Misverstand! Breedband internet is belangrijk voor bedrijven, agrariërs en gezinnen met kinderen , maar ook voor ouderen. Hoewel die misschien niet zo intensief internetten, is er wel één reden waarom men zich zou moeten oriënteren: zorg-op-afstand.
Indien ouderen langer zelfstandig willen blijven wonen zullen zorgverleners zoals Groenhuijzen en Tante Louise steeds vaker gebruik gaan maken van domotica, slimme electronica in en om huis.
Valdetectie, cameratoezicht ook na incidenten, (is pa of ma al uit bed gestapt vandaag) etc., werken alléén wanneer er een snelle en stabiele internetverbinding aanwezig is.
9 • Traag internet. Straks voorbij?
Last van blokken in beeld , of een slecht of haperend TV-signaal. Een traag internet. Is dat straks voorbij ?
Ja , gegarandeerd. Ook bij slecht weer. Het huidige coaxnetwerk is op veel plaatsen meer dan 40 jaar oud en aan vervanging toe. Het KPN netwerk zelfs nog veel ouder. Glasvezelnetwerken hebben al bij 3 miljoen Nederlanders bewezen dat dat uiterst stabiel en súpersnel is. Glasvezel is zeer stabiel.
10 • Een abonnement met GSM. Kan dat ook ?
Jazeker. Delta biedt u een abonnement waarbij u én internet én TV én GSM heeft. Informeer in onze winkel naar de verschillende abonnementsvormen